Vaccination af hunde

Alle hundeejere bør være klar over, at alle hunde bør vaccineres, så de ikke udsættes for smitte af alvorlige sygdomme som hundesygevirus, parvovirus, smitsom leverbetændelse, parainfluenza, leptospirose eller rabies. En god hundevaccine sørger nemlig for, at hunden selv er i stand til at danne antistoffer imod disse sygdomme, hvorefter hunden derfor opnår en beskyttende immunitet. Ikke alle hunde i Danmark er vaccineret efter de gældende regler på området, så du bør derfor altid sørge for, at det er tilfældet med dine hunde.

Hvilke hunde rammes af sygdomme?

Ligesom hos mennesker så rammer sygdomme de individer, som har et lavt immunforsvar. Dermed vil de hunde med evnen til at danne antistoffer være bedst beskyttet. Man kan ikke umiddelbart iagttage en hunds evne til at skabe antistoffer, men generelt set, så vil en sund vaccineret hund være meget bedre beskyttet mod sygdomme end en hund uden vaccine. Det gælder også om, at din hund ikke får kontakt med syge hunde, idet sygdommene nemt kan smitte. Man opdeler hunde i tre forskellige grupper indenfor vaccinationstyper.

  1. Hvalpe
  2. Voksne hunde
  3. Drægtige tæver

Hvalpe får deres antistoffer mod forskellige sygdomme gennem råmælken fra deres mor, så derfor kalder man dem for maternelle antistoffer, og de holder typisk i 10-12 uger. Derefter skal hvalpen selv til at generere sine egne antistoffer. De voksne hunde sikres optimalt med en ny vaccination, som ofte kaldes for en boostervaccination. Tæver skalhave en vaccination inden parringen, såfremt den ikke allerede er regelmæssigt vaccineret.

Hvor lang tid varer en vaccination?

Varigheden af en hunds vaccination afhænger af den enkelte hund, idet de har individuel immunstatus. Man opnår derfor kun sikkerhed om antistofniveauet i blodet ved at måle dette. Generelt gælder det, at hvalpe og unghunde i vækst samt ældre hunde har et nedsat immunforsvar, men fodringen af hunden betyder meget. Hunde, som får ernæringsrigtig kost, vil have bedre forudsætninger for at danne tilstrækkeligt med antistoffer. Man bør også være klar over, at drægtige og diegivende tæver har nedsat immunstatus. Resultater bliver derfor, at hvalpe skal vaccineres fra 8 ugers alderen og med to ugers interval. Hvalpen bør vaccineres igen et år efter første vaccination. Men man bør også være klar over, at risikoen for sygdomme og smitte stiger, jo mere dine hunde tilbringer tid sammen med andre hunde. Dette er vigtigt at huske på under stævner, væddeløb, jagt, og hundeslædekonkurrencer, hvor hundene bringes sammen fra nær og fjern for at afholde store konkurrencer.

Billede: Rhys A.

Billede: 807MCDS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *