Hvordan passer man pelsen på sin hund?

Her vil jeg lige komme med anvisninger til alle hundeejere om, hvordan man nemmest og bedst plejer pelsen hos sin hund. Ingen ønsker vel at se sin hund med langt og indfiltret pels, som måske har lopper og andet utøj. Det er ikke nødvendigt at vaske din hund hver eneste dag, men det bør gøres mindst én gang om ugen. Den korrekte pelspleje afhænger naturligvis af den enkelte hunderace, idet der jo findes forskellige typer af pels.

Ingredienser til pelspleje

Man bør investere i flere sager til at sørge for den rette vask samt pleje af din hunds pels. Man bør først og fremmest anskaffe sig en tæt kam til pelsen men også en gummikarte til løse hundens løse hår. Derudover skal man have fat i en negleklipper til behandling af dens poter, og endeligt skal man anvende en speciel shampoo til vask af pelsen. Husk altid på, at en ruhåret hunderace ikke skal vaskes. En hund med middellang pels (3-7 cm) bør anvende en tæt kam, mens langhårede hunde skal have en kam med stort mellemrum mellem tænderne på kammen.

Hvor ofte bør man vaske sin hund?

Mange antager fejlagtigt, at en hund ikke må vaskes for ofte, idet hunden jo mister en del fedt fra pelsen. Faktum er imidlertid, at langt de fleste hunde har alt for meget fedt i deres pels, så det er kun gavnligt, at de får et jævnligt bad og mister lidt af deres fedtlag fra deres pels. Det gælder under alle omstændigheder at holde hundens pels fri for lopper og lus og andet utøj. Fedtet i hundens pels binder allergener og snavs, hvilket igen giver grobund for vækst af gærsvampe med lugt og kløe. En god hundeshampoo indeholder svovl eller klorhexidin, som effektivt dræber gærsvampe og sikrer mod eventuelle hudsygdomme. Man bør altid anvende en neutral uparfumeret type shampoo, og i nødstilfælde kan man sagtens anvende en mild børneshampoo.

Bør man klippe eller trimme sin hund?

De fleste hunderacer har en pels bestående af de to pelstyper underuld og dækhår. Underulden fældes normalt et par gange årligt, og det har tendens til at filtre sammen, hvis den ikke fjernes i forbindelse med fældning. Ulden er den fine, matte og korte pels, som ligger tættest på hundens hud og virker isolerende. Disse dækhår er de lange og blanke hår, som danner pelsens yderste lag. Dækhår er vandskyende og smudsafvisende, og de er desuden med til at give de enkelte racer deres karakteristiske præg. Ruhårede hunde såsom cairn terrier, westie eller skotte har stride dækhår, som kun vokser til en given længde. Hele pelsskiftet sker således på én gang i modsætning til en schæferhund og en cockerspaniels. Disse hunde skal derfor trimmes i stedet for. Herved hiver man hårene med hårsæk af, idet hunden nemmere fremover ikke fælder så meget. Når de døde hår er fjernet, så vil der vokse et nyt hårlag ud omkring hver fjerde måned. En hvalp skal trimmes første gang, når den er 5 måneder gammel, og man bør ikke vaske sin hund i op til 3 uger før og efter en trimning. Årsagen til dette er, at vask før trimning gør, at ulden vil blande sig med dækhårene, og hunden bliver meget vanskelig at trimme. Hvis hunden har en meget blød pels, bør den klippes i stedet for at trimmes, idet dens pelsstruktur bliver ødelagt ved en trimning.

Er du ikke selv frisk på at ordne hundenspels så find en hundesalon der kan hjælpe dig her.

 

Billede: The Moonstone Archive

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *